2021-09-23 11:49:48• hírek • Bede Emőke

A szükségesnél jóval kevesebb intenzív terápiás orvos van az országban

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Román Orvosi Kamara összesítése szerint szeptember közepén 1884 aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos praktizált az országban. A legtöbben, pontosabban szólva 523-an a fővárosban dolgoznak, majd következik Kolozs megye 165 és Temes 147 specialistával. A sereghajtók közül a legrosszabb helyzetben Calarasi megye van, ahol mindössze 3 ilyen szakorvos dolgozik, de Ilfov és Tulcea megyében is csak 6-6 intenzívest tartanak számon.

A Román Intenzív Terápia Társaság (SRATI) elnöke, dr. Dorel Sandesc szerint való igaz, hogy globális problémáról van szó, de Romániában a jelenség már aggasztó méreteket ölt, hisz az intenzív terápiás osztályokon 30 százalékkal kevesebb orvos dolgozik, mint amennyire ténylegesen szükség volna. Hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy az összes közül ez a kórházi osztály igényli a legtöbb szakorvost, ugyanis itt elméletileg egy orvosra legfeljebb csak négy ágy juthatna.


Ezekben a vészterhes időkben átmeneti megoldásként szóba jöhet az orvosok átcsoportosítása, viszont ez sem mehet a végtelenségig, hisz nem csak az intenzíven, de minden osztályon nagy szükség van a szakorvosokra, az pedig, hogy növeljék az intenzív osztályok befogadóképességét, szintén nem oldja meg az orvoshiányt. Sőt, az osztályok túlzsúfolása roppant veszélyes is lehet, ahogyan azt már a karácsonkői (Piatra Neamt) kórházban vagy a Matei Bals Intézetben történt tűzeset is demonstrálta.


A Román Orvosi Kamara által közzétett lista szerint Szatmár megyében 18 intenzív terápiás szakorvos dolgozik, a szomszédos Biharban 70, Szilágyban 12, Máramarosban pedig 20.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: